gvarnerius

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA „FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

SEVERIN FILIPOVIĆ, klavir

Petak, 27. oktobar 2017. godine u 20 časova

Program: Bah/Busoni, Betoven, Debisi, Mendelson

Talentovani mladi pijanista koji niže uspehe na domaćoj i međunarodnoj klasičnoj muzičkoj sceni – Severin Filipović, održaće koncert u Ustanovi Gvarnerius u petak, 27. oktobra 2017. godine (20č) u okviru ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti “FMU i Gvarnerijus nagrađuju”. Na programu koncerta su Bah/Busoni, Betoven, Debisi i Mendelson.

Ulaz na koncert je slobodan.

Severin Filipović je rođen 1992. godine u Makarskoj (Hrvatska). Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u Muzičkoj školi Makarska. Za vreme srednjoškolskog obrazovanja sarađivao je sa Međunarodnim orkestrom mladih muzičara (International Youth Orchestra – Neumarkt) i svirao sa Dubrovačkom filharmonijom. Trenutno je na Master studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Lidije Stanković.

Filipović je nosilac brojnih priznanja među kojima se ističu: Prva nagrada na 18. međunarodnom takmičenju za mlade pijaniste, Šabac; prva nagrada na Republičkom takmičenju kamernih sastava 2015. godine u Beogradu (klavirski duo); druga nagrada na 11. međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, druga nagrada na 10. Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ kao kamerni ansambl (klavir i mandolina); polufinale takmičenja „49. Jeunesses musicales” u Beogradu.

Sarađivao je i pohađao majstorske kurseve kod mnogih renomiranih profesora i pedagoga kao što su Arbo Valdma, Aleksandar Madžar, Ruben Dalibaltajan, Mihael Ude.

Tokom osnovnih studija, učestvovao je i svirao na brojnim kulturnim festivalima i koncertima. Od 2011. godine održao je deset solističkih koncerata.

U maju 2015. godine, na poziv kulturnog društva „Amici del Futuro“ iz Monce (Italija), održao je solistički koncert u kulturnom centru „La Rotonda“ u Monci.