minhen

Beleške o Putovanjma – Prva priča

 Moje prvo veliko putovanje u inostranstvo vezano je za period mog ranog detinjstva i moj polazak u školu 1962 godine. Roditelji su imali prijatelje u Nemačkoj, koji su živeli u Augsburgu, za mene tada ogromnom gradu. Sestru i mene poveli su sa sobom u posetu prijateljima. Bilo je to za mene nešto izuzetno značajno, valjda se već tada negde u meni rađala ljubav prema putovanjima, želja za otkrivanjem nečeg novog i nada da ću jednoga dana moći da otkrijem parče po parče onog globusa koga sam ljubomorno čuvala u svojoj kući. Bez obzira na moje godine i nepoznatu sredinu sa drugaricom sam znala da šetam gradom, da se divim predivnim građevinama, uđem u supermarket koji je i to vreme bio na nivou današnjih velikih trgovinskih marketa, da uveče pre spavanja u svojoj malenoj glavi još jednom prošetam ulicama grada i sumiram sve ono što sam toga dana videla. Imale sam sreću da su naši roditelji želeli da nam omoguće da što više vidimo pa su nas odveli u obilazak Minhena. Još i sad posle toliko godina pred očima mi je veličanstvena katedrala, koju sam fascinirano posmatrala, potpuno oduzeta, neshvatajući kako je neko mogao i umeo da sagradi nešto tako veličanstveno. Na poklon od roditelja sam dobila malu gipsanu figuru katedrale i dugo je držala čvrsto u svojim ručicama kao neprocenjivo dobijeno blago. Po povratku u Beograd brižno sam pazila na nju sve dok se u jednom maminom sređivanju kuće nije pronašla polomnjena na podu. Bila sam veoma tužna, svoju tada dečiju tugu nikome nisam odala, ali sam sama sebi svaku noć pred spavanje obećavala da ću otići ponovo u Minhen čim porastem i da ću kupiti istu takvu.

Augsburg – grad koji se nalazi na jugozapadu Bavarske, drugi najstariji grad u Nemačkoj, treći grad regije posle Minhena i Ninberga. Ime grada vezano je za rimsko naselje Augusta Vindelicorum, koji je osnovao rimski car Avgust kao vojni logor 15 godine p.n.e. Grad je uništavan mnogo puta ali se uvek dizao iz pepela i ponovno oživljavao. U 5. veku rušitelji su bili Huni, u 8. veku Karlo Veliki, u 11. veku Velf od Bavarske. Slobodan carski grad postaje 9. marta 1276 godine.Strateški položaj grada kroz vekove mu je stvarao probleme sve do 1806 godine kada postaje deo kraljevine Bavarske. U 19 veku u gradu se razvija industrija posebno pamučna i vunena, zatim papirna i kožna industrija. Jedinstven je i po tome što je jedini grad u Nemačkoj koji ima svoj sopstveni zakonski praznik – Augzburški dan mira koji se proslavlja 8 avgusta.

Minhen – glavni grad pokrajine Bavarske, treći po veličini grad Nemačke. Prvi podaci za ime grada vezuju se za 6. vek nove ere. U 11. veku monasi osnivaju manastir Apud Munihen i od tada potiče ime grada, a 1158 godine Heinrih, Vojvoda od Saksonije osniva grad i daje mu današnji naziv. Nakon dvadeset dve godine 1180 grad je proglašen rezidencijom kraljevske porodice. Svoj današnji izgled i izgled njegovih renesansnih i baroknih građevina duguje kralju Ludvigu Prvom koji je vladao od 1825 do 1848 godine, koji je ovaj grad podigao u prestonicu kulture i duhovnosti Evrope toga doba. Prvi i drugi svetski rat naneli su veliku štetu gradu ali već 1950 godine dolazi do naglog razvoja grada. Svoj najveći napredak grad doživljava za vreme Olimpijskih igara 1972 godine i Svetskog prvenstva u fudbalu 1974 godine. Minhen je prelep grad koji leži na obalama reke Izar, na obroncima Alpa. Kad vas put nanese u ovaj deo Evrope, nemojte ga zaobići, svratite, prošetajte trgom Marienplatz, vidite katedralu koja i danas ostavlja turiste bez daha, posetite najstariju crkvu Svetog Petra, sagrađenu 1302 godine, Minhensku palatu, nekadašnju rezidenciju kraljeva, dvorac Nimfenburg….