Das Blaue Sofa po prvi put u Beogradu

Kulturizacija

Uz svesrdnu pomoć medijskih organizacija Bertelsmann, radio stanice Deutschlandfunk Kultur, televizijskog kanala  ZDF kao i mreže za književnost i knjige Traduki,  po prvi put van granica Nemačke imaćemo priliku da ugostim poznati format Das Blaue sofa.

Posle sajmova u Frankfurtu i Lajpcigu, seriju dinamičnih polučasovnih razgovora sa nekim od najvećih imena književne scene nemačkog govornog područja otvoriće nobelovka Herta Miler u ponedeljak 23. Oktobra od 15 sati u hali 2 Beogradskog sajma u okviru programa zajedničkog nastupa zemalja Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna. Razgovor pod naslovom Okrutni tango vodiće Nebojša Barać prevodilac, urednik i suizdavač knjiga Herte Miler u Srbiji.

U polučasovnom razgovoru s Nebojšom Baraćem Herta Miler će govoriti o svom književnom radu, ali i o posebnostima sopstvenog identiteta, političkog položaja nekad i sad, iskustvenog prtljaga koji je postao okosnica većeg dela njenog literarnog opusa, te na kraju, ali naravno ne i na poslednjem mestu, svog idiosinkratičnog i namah prepoznatljivog književnog jezika.

Švedska akademija opisala je Hertu Miler kao spisateljicu koja „gustinom svoje poezije i iskrenošću proze oslikava pejzaž obespravljenosti”. Ispisujući mučnu povest banatskih Nemaca, ali i čitave Rumunije pod stegom Čaušeskuovog režima, Milerova je postala jedna od najistaknutijih savremenih spisateljica nemačkog jezika, a njena međunarodna slava i ugled krunisani su dodelom Nobelove nagrade za književnost 2009. godine.

Herta Miler (Herta Müller),  Marsel Bajer (Marcel Bayer), Valentin Grebner (Valentin Groebner), Jonas Lišer (Jonas Lüscher), Jan Vagner (Jan Wagner), Folker Kučer (Volker Kutscher), Dana Grigorčea (Dana Grigorcea),  Ingo Šulce (Ingo Schulze), Katrin Regla (Kathrin Röggla), Melinda Nađ Abonji (Melinda Nadj Abonji) i Jens Ditmar (Jans Dittmar) samo su neka od imena gostujućih pisaca koji će imati prilike da svoj rad predstave široj publici u okviru formata Das Blaue Sofa.

Das Blaue Sofa je zajednički autorski forum kompanije Bertelsmann, televizijskog kanala ZDF i radio-stanice Deutschlandfunk Kultur. Na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Lajpcigu Das Blaue Sofa je postala značajna institucija. Osim toga, 2005. godine je premijerno predstavljena u Berlinu, a 2011. je uz gala-veče sa autorima na Das Blaue Sofa otvoreno prvo izdanje frankfurtskog festivala čitanja „Open Books”. Od Sajma knjiga u Lajpcigu 2000. godine, kada je Das Blaue Sofa osnovana, na njoj je održano oko 2500 razgovora sa autorima, među kojima su nobelovci Svetlana Aleksijevič, Mihail Gorbačov, Ginter Gras, Herta Miler, Kristijane Nislajn-Folhard, Orhan Pamuk, Jozef Štiglic, Mario Vargas Ljosa i Mo Jan. 2017. godine Das Blaue Sofa gostuje na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu u okviru nastupa nemačkog govornog područja pod nazivom „4 zemlje 1 jezik”.

 

U okviru jednočasovnih događaja programa 4 ZEMLJE 1 JEZIK planirana su čitanja, samostalni i kolektivni nastupi, diskusije i razgovori s publikom.Raspravljaće se o različitostima i specifičnostima u okviru savremenog književnog stvaralaštva na nemačkom jeziku, o sistemu nagrada i društvenih priznanja, sajmovima knjiga, rezidencijalnim programima i stvaralačkim kolonijama ali i o ulozi autora kao osmatrača društvenih kretanja te važnosti društvenog i političkog angažmana u  savremenoj književnosti pisane na nemačkom jeziku.

Svi nastupi i razgovori biće simultano prevođeni.

O svim detaljima programa zajedničkog nastupa četiri zemlje nemačkog govornog područja pod nazivom 4 ZEMLJE 1 JEZIK možete se informisati na sajtu www.4zemlje1jezik.com.

Nastup zemalja nemačkog govornog područja su omogućili i podržali: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Nemačke, Savezno Ministarstvo za Evropu, integracije i spoljne poslove Republike Austrije, Kancelarija Saveznog kancelara Republike Austrije, Švajcarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, Goethe-Institut Beograd, Austrijski kulturni forum, Udruženje Literaare, Fondacija za kulturu Lihtenštajn, Evropska mreža za književnost i knjige Traduki, kao i ambasade Nemačke, Austrije i Švajcarske.

U saradnji sa: Fondacijom Konrad Adenauer, Fondacijom Friedrich Naumann i Das Blaue Sofa – Zajedničkim forumom autora Bertelsmann-a, Druge nemačke televizije ZDF i radio-stanice Deutschlandfunk Kultur.

Foto: Von Becker