“Svetorodna loza Nemanjića” Izložba slika autorke Milice Ajduković otvorena je do 14. februara u galeriji GO Vračar.

Kulturizacija

Izloženi radovi pripadaju ciklusu „Loza Nemanjića“.  Slike su rađene u tehnici ulja na platnu i sadrže portrete svih srpskih vladara dinastije Nemanjića od rodonačelnika Stefana Nemanje do poslednjeg Nemanjića, Jovana Uroša Paleologa, i dalje Lazarevića i Brankovića kao i poznatih žena ovog perioda (1168-1520). 

“Inspiraciju za slike našla sam u liku i delu despota Stefana Lazarevića. Despot Stefan Lazarević , vitez, filozof, pesnik, od savremenika nazvan „Novi Ptolomej“; njegovo delo kao uzvišen primer za ugled kako je moguće teške nepravde nanete svome Rodu pretvoriti u pokretačku stvaralačku snagu za velike pobede.”  Ističe autorka.

Slika „Despot Stefan“ je na međunarodnoj izložbi „Moderno-tradicionalno“ u organizaciji „ArtCentra“ Beograd, 2016. nagrađena poveljom „Vinčansko pismo“ za „pokušaj razumevanja niza simbola kao putokaz za putovanje u budućnost“. Slika „Car Dušan“ na izložbi „Pravoslavni Art odgovor“ dobila je „Nagradu Velikog Donatora REDA HRAMA Svetog JOVANA“ 2017. godine.

Ovaj ciklus slika prati i monografija „Svetorodna loza Nemanjića“ koju je autorka napisala posle urađenih slika. Monografija, ilustrovana ovim slikama, pored portreta sadrži i biografije svih srpskih vladara i značajnih ličnosti ovog perioda, štampana je 2016. godine.

Milica Ajdukovic