JUNSKI ODJECI 6. BEOGRADSKOG ŠOPEN FESTA

Kulturizacija


Kulturno-obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest najavljuje  izuzetan kulturni događaj, za sve ljubitelje klasične muzike!
U okviru Junskih Odjeka , 16. i 17. juna, u okviru promocije vrhunskog pijanizma, Festival predstavlja poljskog pijanistu Šimona Neringa, i mlade talente.

Mladi pijanista ŠIMON NERING jedan od najtraženijih pijanista mlađe generacije u svetu, dolazi u Beograd kao
pobednik nedavno održanog Međunarodnog pijanističkog takmičenja Artur Rubinštajn Tel – Aviv 2017, jednog od najvećih takmičenja sveta.

Posle mnogobrojnih priznanja na renomiranim konkursima u Hamburgu, Budimpešti, Narvi, Rimu, Poznanju, Bidgošću,  te nastupa u Finalu na prestižnom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi 2015 godine (gde je nagrađen dodatnim nagradama i Nagradom publike), za Šimona kritika kaže: Pijanista besprekorne tehnike, majstor najsuptilnijih tonskih i dinamičkih nijansiranja, zreo, plemenit  i inteligentan u svojim pijanističkim tumačenjima, i jedan od najbriljantnijih talenata na svetskoj pijanističkoj sceni u poslednjih nekoliko godina“.

Nering će nastupiti 17. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, sa Simfonijskim orkestrom RTS, pod upravom maestra Bojana Suđića. Izvešće Šopenov Koncert za klavir i orkestar u e-molu.

Na programu su i Betovenova uvertira Osvećenje kuće i Šubertova Treća simfonija.
Karte po cenama od 600, 800 i 1000 RSD su dostupne na blagajni Kolarčeve zadužbine.
Publika će biti u prilici da upozna Šimona Neringa najpre 16. juna, u Sali Fakulteta muzičke umetnosti u 10:30 časova, u okviru otvorenog, besplatnog pratećeg programa Susret sa umetnikom. Moderator programa je pijanista Dragomor Bratić. 

U okviru Junskih Odjeka, publiku očekuje i humanitarni koncert MLADI PIJANISTI 16. juna, u Sali Skupštine grada Beograda, u 20:00.
Mladi talenti, Sarah Skopljak iz Bosne i Hercegovine i Vuk Božilović iz Srbije,
dobitinici nagrada na značajnim pijanističkim takmičenjima, predstaviće se delima Baha, Betovena, Šopena, Lista i Debisija.

Koncert je u saradnji sa prijateljem Festivala, Rotari klubom Beograd – Stari grad, a prikupljena sredstva namenjena su  Specijalnoj osnovnoj školi “Novi Beograd”, školi za decu sa smetnjama u razvoju.
Cena donatorske ulaznice je 1000 RSD, a publika će biti u prilici da donira dobrovoljni prilog pred početak koncerta i putem donatorske kutije.
Beogradski Šopen Fest, jedinstvena pijanistička manifestacija u Srbiji i regionu, održava se od 2012. godine, sa ciljem promocije mladih talenata i pijanizma kao vrhunske umetnosti, uz podršku Ambasade Republike Poljske, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, RC Beograd – Stari grad i Ustanove Republike Srpske u Beogradu. 

JUNSKI ODJECI 2017

16 – 17. jun

Petak, 16.06.

10:30 – Sala Fakulteta muzičkih umetnosti
Prateći program:ŠIMON NERING Susret sa umetnikom
Finalista Konkursa Frederik Šopen u Varšavi 2015, i pobednik Konkursa Artur Rubinštajn, u Tel – Avivu 2017.
Moderator, prof. Dragomir Bratić, ulaz slobodan.

20:00 – Skupština grada Beograda
Humanitarni koncert MLADI PIJANISTI
Sarah Skopljak
(Bosna i Hercegovina) i Vuk Božilović (Srbija)

Program:

Sarah Skopljak:
J.S.Bah – Preludijum i fuga h-mol, DTK II, BWV 893

L.V. Betoven – Sonata Es-dur, Op.7, I stav

F. Šopen – Nokturno Es-dur Op.9, br. 2

K.Debisi – Potopljena katedrala

F.List – Igra patuljaka

Vuk Božilović:
F. Šopen: Nokturno Op.27, br. 1, cis-mol i br. 2, Des-dur
F. Šopen: Sonata br. 2, b-mol, Op.35

Subota, 17.06.

20:00 – Zadužbina Ilije M. Kolarca 
SZYMON NEHRING & SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS, Dirigent
BOJAN SUĐIĆ
Program:
L. van Betoven: Uvertira Osvećenje kuće Op.124
F. Šubert: Simfonija br. 3
F. Šopen, Koncert za klavir i orkestar br. 1, u e.molu, Op. 11