PUŠTENA U RAD PLATFORMA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

U Istorijskom muzeju Srbije  je zvanično puštena u rad
platforma za osobe sa invaliditetom, koja je nabavljena uz pomoć donacije Banca Intesa u iznosu od 1.200.000,00 dinara, a ugrađena zahvaljući firmi „Ortopedija – Novi život“. Ugradnjom platforme, bogati sadržaji inkluzivne institucije, Istorijskog muzeja Srbije, postali su još lakše dostupni i građanima sa smanjenom pokretlјivošću.

Tokom svečanosti, prisutnima su se obratili dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, Sandra Lazarević direktor Sektora za PR i marketing komunikacije u Banca Intesa, dr Stana
Božović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Dragan Vukašinović, osnivač firme „Ortopedija – Novi život“, a događaju su prisustvovali i Ljupka Mihailovska, narodna poslanica u parlamentu Republike Srbije, članovi Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije i korisnici Doma za smeštaj odraslih invalidnih lica.

„Istorijski muzej Srbije i Banca Intesa su uspostavili dobru saradnju, pozitivan primer javno privatnog partnerstva, koje je rezultiralo prikazivanjem dela kulturno – umetničkog blaga Intesa Sanpaolo grupacije u našem muzeju, i donacijom koja je omogućila muzeju da dobije platformu za osobe sa invaliditetom, čime je Istorijski muzej Srbije značajno podigao nivo pristupačnosti i inkluzivnosti“, poručila je prisutnima dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Nakon zvaničnog puštanja u rad platforme, gosti su imali priliku da se uz stručno vođenje upoznaju sa aktuelnim postavkama Muzeja, izložbama „Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju” i
„Smrt Karađorđa Petrovića”. Istorijski muzej Srbije osnovan je 1963. godine i poseduje Istorijsku zbirku, Likovnu zbirku, Zbirku primenjene umetnosti, Arheološku, Numizmatičku i Etnografsku zbirku, Zbirku kopija fresaka i ikona, Zbirku arhivalija, kao i Zbirku stare i retke knjige. U njegovom sastavu nalazi se i Konak kneza Miloša Obrenovića na Topčideru, koji je podignut 1831. godine i predstavlja jedan od poslednjih graditeljskih i umetničkih tragova osmanske kulture u Srbiji.