Zlatokosa i Izazov

Kulturizacija

Dva u jedan. Znam da se ako je iza ponoći, dan kalendarski računa kao sledeći, ali evo mog Blogoizveštavanja za juče (četvrtak) i danas – petak, pošto ja još uvek nisam spavala i objavila sebi subotu. Kapiram da se nekima od vas subota već dogodila. Čestitam!

Idemo redom.

Probuđena sam mačećim mjaukanjem u četvrtak oko 7am, što deluje traumatično, ali zapravo nije, prijalo mi je da ustanem malo ranije, a mački sam zahvalna na simuliranju alarma. Tako me je bezbroj puta spasila uspavljivanja tj. prespavljivanja bar trećine radnog vremena.

Cimerku sam oko 9am pustila u švrćkanje komšilukom a ja sam nastavila da se bavim redovnim jutarnjim aktivnostima. Većina ih se odvija na relaciji kupatilo –  krevet, u krevetu laptop. Trenutno sam u fazi mikro-promena i to mi je ostavilo malo prostora da organizujem svoj prvi gladni dan i uspostavim proces detoksikacije mozga od ideje o čokoladnim kukizima podgrejanim u rerni. (eng. Cookies – Papadopoulos Soft Kings, sa čokoladom i jagodama).

Osim rešenosti da ne jedem ništa što je bilo u procesu proizvodnje smislila sam i to da se posvetim svom generalnom izgledu pa sam napravila prirodnu masku za lice i maskirala se. Maska je na bazi miksanog paradajza i kurkume. Ako iko reši da proba odmah da napomenem da nikako ne oblačite na sebe svoju svečanu garderobu, takođe ako vam smeta da se obojite u žuto, preskočite masku od kurkume i paradajza, i držite se – krastavaca.

U nekom trenutku je došao na red doručak, a kako sam predhodno u blenderu došla glave paradajzu za masku, nakon što sam oprala posudicu za seckanje, smislila sam da u blender ubacim dve jabuke. Ispasirala sam ih na nivo kaše i smazala sa prilično poteškoća jer sam se već na dve trećine zasitila (naravno, ipak sam pojela sve). E, ovde je zanimljivost sledeća: Te dve jabuke bih inače pokrckala brzinom svetlosti, i razmišljala šta sledeće da pojedem. Najčešće ipak ne bih uzela odmah ništa, ali bih razmišljala o tome šta mi se jede i šta bih mogla da mljacnem, što je loše za opšti moral žene na dijeti. U ovom pasiranom slučaju toliko sam bila sita da stvarno nisam pomišljala na dalji zločin nad nekim pecivom. Naravoučenije. Žvaćimo hranu. Važno je da se žvaće. Žvakanje je korisno. Zubi su spretni. Zubi su prirodni blender. Zubi dakle, imaju svoju namenu!

S obzirom na to da sam ja ozbiljno rešena i motivisana, moji zubi su stavljeni u stanje mirovanja do ručka. Za ručak sam jela boraniju koju sam unapred pripremila i o kojoj je već bilo reči, a večerala sam salatu sa mesom.  Za ovo ću priložiti recept ukratko. Salata podrazumeva zelenu salatu, pomorandžu, rotkvice i pripremljeno meso, (u mom slučaju je to bila teleća butkica seckana na sitne kockice, na najjačoj vatri brzo propržena). Skoro uvek stavljam pomorandžu u salatu, volim posoljenu pomorandžu u kombinaciji sa mesom ili tunjevinom. U ovoj salati vidimo da meso može biti opet bilo koje, a i povrće može biti bilo koje. Pomorandža, takođe, može bilo koja.

Moj jedini izazov u četvrtak bio je jedan od mojih najbližih prijatelja Maks. Maks nije sa naših prostora, niti živi na našim prostorima. Poslednjih nedelja radimo na scenariju za film, žanr triler, i trenutno smo u fazi uređivanja druge verzije, što podrazumeva da dosta vremena provodimo zajedno na vajberu ili u sajber svetu. U toku ćaskanja o filmu dogodilo se da bez konkretnog razloga krenem da opisujem kako mi u Srbiji pravimo prženice, i kako je to baš lako napraviti, i kako ja najviše volim prženice sa medom… itd. Itd. Maksa realno boli uvo i za prženice i za srpsku kuhinju a posebno za kuhinju uopšte, međutim, ja sam izgladnela, valjda, toliko deskriptivna bila da je i on ogladneo. Kaže: Beba, neću ono što sam nameravao, nego ću sad da napravim to tvoje. Pakao. Pojela sam jabuku da u dva noću ne pokleknem otrčavanju u Maksinonstop po galete i eurokrem. Masno ćebe. Pola vola. Nisam. Odolela sam. Maks je po mom receptu napravio svoju prvu prženicu i slikao je. Oduševljen je. A ja Ponosna. Zaspala sam nasmejana, zadovoljna i uspešna.

Bravo ja!

Petak je bio prelak. Dijeta dan drugi. Detoks radi! Skoro pa da uopšte ne razmišljam o keksu dok sam u prodavnici. Tačno sam znala šta želim da kupim. Od hrane: šargarepu, pomorandže, meso, babybeans. Nisam puno gledala okolo, niti se zadržavala. Za razliku od DM-a gde sam se zadržala ceo sat.

Večerala sam salatu sličnu onoj u četvrtak, ručala boraniju iz druge šerpe, doručkovala dve jabuke. Popila sam jedan espreso, i fitness čaj. U ishranu sam dodala suplemente, omegu 3 i B kompleks. Nisam pojela ni jedan proizvod! Skuvala sam večeru za sutra. Ručaću kod roditelja, srećom oni čitaju moj blog. Doručkovaču kafu, kafu i voće. Predhodno ću svratiti u poštu.

Ofarbala sam se u zlatokosu. Sad mogu mirno da spavam.

Slika: Maksova prva prženica